mrkvove plackyVyznačujú sa jednoduchou prípravou a variabilitou. Placky si môžete pripraviť na rôzne spôsoby a vždy si na nich pochutnáte.

Placky poznáme určite všetci. Sú akousi stálicou v našej kuchyni a vyznačujú sa dôležitou vlastnosťou - nie sú vôbec náročné na prípravu. Klasické zemiakové placky sú v našich kuchyniach už dlho obľúbeným receptom, no do popredia sa začínajú dostávať aj tzv. fit placky – tie sa už pripravujú z mrkvy, cukety či zeleru.

Mrkvové placky

Nachystajte si 4 mrkvy a 4 zemiaky, ovsené vločky, vajíčko, olej, soľ a korenie. Očistite a nastrúhajte mrkvu a zemiaky. Pridajte 5 polievkových lyžíc ovsených vločiek, vajíčko, soľ a korenie. Nechajte zmes postáť asi na 10 minút kým vločky nenasiaknu vlhkosť. Placky smažte na oleji kým nebudú z oboch strán chrumkavé. Výborne k nim pasuje dip – pripravuje sa z bieleho jogurtu, medu a cibuľky, ktorý osoľte a okoreňte. Dip ešte osoľte a okoreňte.

mrkvove placky

Zelerové placky s kuracím mäsom

Potrebnými ingredienciami sú: 500 g zeleru a rovnako 500 g kuracieho mäsa, trocha mletej rasce, jedno vajce, soľ, korenie, olej. Zeler je potrebné očistiť a nastrúhať, rovnako aj kuracie prsia umyte, osušte a zomlite na mlynčeku. Zmiešajte zmes, pridajte vajíčko, rascu, soľ a korenie. Vytvarujte placky a opekajte v panvici. K plackám podávajte zeleninu.


Zdravé zemiakové placky

Na prípravu budete potrebovať 4 väčšie zemiaky, jedno vajíčko, 4 ks strúčikov cesnaku, 1 ks cibule, pohánkovú múku, soľ, majoránku a mletú rascu. Najskôr nechajte rúru predhriať na 190 stupňov Celzia. Očistite zemiaky, cibuľu a cesnak a všetko umyte. Nastrúhajte zemiaky a cibuľu na menšie kúsky a k zmesi pretlačte cesnak. Pridajte vajíčko a prípadne aj soľ, rascu a majoránku. Pridajte múku podľa potreby tak, aby cesto nebolo priveľmi riedke. Pripravte si plech s papierom na pečenie, ktorý namastite. Vytvarujte si placky a naukladajte na plech, dajte ich piecť približne na 20 minút. Môžete, ale nemusíte ich otáčať.

zemiakove placky

Placky z kyslej kapusty

Na tento typ placiek budete potrebovať 25 dkg zemiakov, 10 dkg kyslej kapusty, jednu cibuľu, jedno vajíčko, jednu polievkovú lyžicu maizeny, soľ, korenie a olej. Pripravte si zmes z pokrájanej kapusty, nastrúhaných zemiakov a na drobno nakrájanej cibule. Pridajte maizenu, žĺtok z vajíčka a dochuťte zmes soľou a korením. Placky pripravujte na panvici.


Cuketové placky

Pripravte si jednu stredne veľkú cuketu, jedno vajíčko, dva strúčiky cesnaku, jednu malú cibuľu, ovsené vločky v pomere 1:1 k cukete, trochu soli, korenia a majoránky. Cuketu očistite, nastrúhajte a posypte soľou aby úplne vypustila vodu. Rúru dajte predhriať na 180 stupňov. K cukete pridajte vajíčko, cibuľu, cesnak, ovsené vločky, korenie a majoránku. Z cesta vyformujte placky a umiestnite na plech. Nechajte piecť približne na 20 minút.

fit placky recept

Placky z červenej šošovice

Potrebujete cca 290 g červenej šošovice, dve vajíčka, 1-2 strúčiky cesnaku, 100 g špaldovej múky a hrsť petržlenovej vňate. Šošovicu nechajte variť približne na 15-20 minút. Nemusíte ju vopred namočiť ani ju netreba soliť. Varte ju v dostatočnom množstve vody. Pripravte si zmes z vajíčok, cesnaku, špaldovej múky a petržlenovej vňate. Po uvarení šošovicu prepláchnite vodou a pridajte k nej hotovú zmes, soľ a korenie. Placky pečte na panvici.

auto: redakcia
foto: pixabay.com