bataty pripravaBatáty alebo inak povedané sladké zemiaky sú dostupné už aj u nás. Do sveta sa rozšírili zo svojej domoviny Peru. Nahrádzajú klasické zemiaky hlavne v tropických oblastiach. Majú veľa vitamínov a minerálnych látok.

Batáty a ich plusy

Batáty sú plodom rastliny povojníka batátového. Od bežných zemiakov sa odlišujú nielen príchuťou, ale aj živinami. Nájdete ich v oranžovej až červenej farbe. Majú všetky plusy zemiakov a nejaké aj naviac.

Ak obľubujete nasladlú chuť, prídete si na svoje. Obsahujú cukry, ako fruktóza, glukóza a sacharóza. Zlepšujú reguláciu hladiny cukru v krvi. Kalorická hodnota je takmer identická so zemiakmi. Sú však o niečo drahšie. Pýšia sa vysokým obsahom betakaroténu. Ich účinky sa nedajú prehliadnuť:

  • regulujú krvný tlak
  • vyživujú mozog
  • zlepšujú zdravie očí
  • udržujú zdravé trávenie
  • posilňujú imunitu
  • pomáhajú pri žalúdočných ťažkostiach
  • zmierňujú bolesť spôsobenú artritídou


TIP

  • Ak patríte k milovníkom hranoliek, urobte si ich z batátov. Pred pečením ich poprášte kukuričným škrobom alebo detskou krupicou. Zabezpečí im to úžasnú chrumkavosť a budú zdravšie.

bataty

Klasické zemiaky

Zemiaky sú veľmi nenáročnou plodinou. Patria do čeľade ľuľkovité. Majú rôzne odrody od bielych až po žlté. V našom podnebnom pásme sa im dobre darí. V nejednej domácnosti tvoria veľký podiel v jedálničku. Ako je to u vás? Máte ich často na tanieri? Skúste prílohy prestriedať.

Podiel bielkovín je u zemiakov veľmi nízky. Obsahujú ale látku lyzín, ktorý pomáha telu vstrebávať minerály, ako vápnik. Obsahujú aj škrob, ktorý plní funkciu vlákniny. Okrem iného sa využíva aj pri výrobe tabletiek a dokonca aj v kozmetike pri výrobe púdrov.

Zemiaky patria k najlacnejším zdrojom energie. Sú málo kalorické. Obsahujú vysoký podiel vody. Majú nízky glykemický index a zanedbateľný podiel tukov. Ani pri diétnom režime sa ich nemusíte obávať. Majú viac vitamínu C ako batáty. Taktiež obsahujú o niečo viac draslíka fosforu.


Batáty versus zemiaky?

Získali ste dosť informácií, aby ste si spravili správny obraz. Batáty v mnohých veciach vynikajú, ale klasické zemiaky netreba zatracovať. Oba varianty sú pre nás niečím prospešné. Možno ich stačí len striedavo zaraďovať do jedálnička. Vhodné spracovanie prináša všestranné živiny.

Ak ste doteraz dávali prednosť len zemiakom, možno je čas skúsiť aj batáty. Vďaka obsahu škrobu zabezpečujú väčší pocit sýtosti, ako iné sacharidy. Namiesto hranolčekov začnite piecť batáty aj v rúre.

V ponuke supermarketov nájdete bataty v stálej ponuke podobne ako zemiaky. Ich cena je však vyššia. Kým cena obyčajných zemiakov sa pohybuje okolo 0,50 € / kg, batáty sa predávajú za viac ako 2€ / kg. Ak ich chcete na začiatok len vyskúšať, prípadne už ste sa stali ich milovníkom a chcete ušetriť, teraz ich nájdete v zľave v obchodoch Lidl. Oproti bežnej cenovke je ich cena tento týždeň o takmer 50 % nižšia.

bataty zdravie
 

Najviac živín je pod šupkou

Batáty je lepšie nešúpať. Najväčší podiel vlákniny sa nachádza priamo pod šupkou, ktorá je však omnoho tvrdšia, ako u zemiakov. Najvhodnejšia je príprava v celku. Môžete ich napríklad piecť v alobale. Sú hotové rýchlejšie ako zemiaky. Môžete ich však variť aj na pare alebo grilovať, plniť, zapekať a robiť z nich pyré.

Zemiaky je tiež lepšie pripravovať so šupkou. Tesne pod ňou je najviac živín. Ak ich chceme ošúpať, lepšie je to so škrabkou, nie s nožom. Pri varení treba používať čo najmenšie množstvo vody.

Predstavte si, že sa dajú pripraviť aj zdravé zemiakové lupienky. Neveríte? Áno, Je to možné. Stačí, že ich posypané bylinkami upečiete bez oleja v rúre. Pred servírovaním ich pokvapkáte kvalitným olejom. Samozrejme, treba byť opatrní aj pri množstve, ktoré skonzumujete.


Zhrnutie

Možno ste si našli pár tipov na nedeľný obed. Ak ste ešte batáty nezaradili pravidelne do svojho jedálnička, teraz je tá vhodná chvíľa. Ich prednosti vás určite presvedčili. Môžete ich pripraviť na rôzne spôsoby. Určite budú chutiť celej rodine. Sladká chuť prehovorí na konzumáciu aj vašich najmladších.

Reklamný článok
foto: pixabay.com, pexels.com